Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény

Áron iskolánkban kezdte tanulmányait autizmus specifikus osztályunkban. Mindig rendezett, jó megjelenésű, mosolygós fiú, rendkívül udvarias, aki bocsánatot kér, amikor nincs jó kedve, mert nem szeretné másokét is elrontani. Áron példamutató fiatalember, akinek hosszú út vezetett a kisgyermekkori nehézségektől, a kiismerhetetlennek tűnő világ megismeréséig, de Áron megmutatta, hogy az akadályokat kitartó munkával le lehet küzdeni, és a céljainkat meg tudjuk valósítani. Iskolán kívüli tevékenységekben is rendkívül aktív, kommunikációjával, képességével a társas kapcsolatokat emeli. Osztálytársai és szüleik, ha valamilyen tanulási nehézségbe, megoldandó problémába ütköznek, bármikor fordulhatnak hozzá és édesanyjához, mert ők szinte minden esetben tudnak tanácsot adni. Nagyon jó, hogy példaképként láthatják a többiek az osztályban és az iskolában is Áront, aki egyre tágabb teret jár be a világ megismerésében.

Ricsi kedves, segítőkész, szorgalmas diák, nagyon szereti társait, bár kezdetben zárkózott, csendes kisfiú volt. Számunkra is öröm látni, hogy a megszokott kortárs csoportjában, mennyire fontos szerepet tölt be figyelmességével, kedves szavaival, empatikus viselkedésével. Ricsi külső ösztönzés nélkül is észreveszi, ha valamelyik társa segítségre szorul. Korához és adottságaihoz képest nagyon érett személyiség, mivel azokat a helyzeteket is tökéletesen kezeli, amikor a vigasztalásra-bátorításra szoruló társa aktuálisan nem igényli a támogatást. Ilyenkor Ricsi képes háttérben maradni és elfogadja, hogy a másiknak térre-időre van szüksége. Egyértelműen kirajzolódik, hogy Ricsinek a szociabilitás az erőssége, s erre a jövőben is alapozhat…

Vivien társai közül kiemelkedik abban a tekintetben, hogy minden egyes önként vállalt vagy kapott feladatát mindig tudásának megfelelően, maximálisan pontosan igyekszik megvalósítani. Soha nem keresi a dolgok könnyebb végét, hanem feladataiban elmélyülve igyekszik a legjobbat kihozni magából.Az alsóbb évfolyamosoknál gyakran segédkezik az ebédeltetéskor a kissé ügyetlenebb piciknél.Kiemelkedőnek találom azt a tulajdonságát, hogy egy-egy jó dolog, vélemény megvédésében szembe tud fordulni akár az egész osztállyal is, ha az események úgy hozzák, és kamasz kora ellenére sem olvad be a többiek közé, hanem vállalva szembenállását kiáll a jó mellett. Ez fejlett erkölcsi érzékét bizonyítja.Vivien akaratával, küzdeni tudásával, kitartásával és eredményeivel jó példát nyújt iskolatársainak.

Alexandra magatartása és szorgalma példaképként állítható.
Tanárai jobb keze. Felnőttekkel tisztelettudó, segítőkész és udvarias. Bármilyen feladattal megbízható, amit maradéktalanul megold. A kicsiket felkarolja, öltözteti, kísérgeti, felvigyázza. Társai kedvelik, elfogadják. Barátságos, kedves, mosolygós kislány.